0

Mitt sparetips nr tre er: bruk sesongens råvarer - spis det som er billig akkurat nå. Og hva er billig nå om høsten? Jo fårikålkjøtt! Jeg er absolutt ingen stor fan av fårikål, men fårikålkjøtt kan jo brukes til så uendelig mye mer! Akkurat nå har Rimi fårikålkjøtt til 39kr kiloen. en kilo holder til minst tre middager for oss - det gir kjøtt til en deilig høstmiddag for under 15 kr - det er billig det! Dessuten bruker vi høstens andre billigvare: rotgrønnsaker. Her kommer to oppskrifter:

 

Lammegryte

Kutt fårikålkjøttet i litt mindre biter, men la beina være på (det gir bare mer smak).

Finhakk løk og hvitløk.

Surr løken sammen med kjøttet i en gryte, på ganske sterk varme, til kjøttet får farge.

Salte og krydre kjøttet med litt godt kjøttkrydder (evt bare pepper/chilipulver).

Tilsett vann, buljongterning og en boks med hermetiske tomater.

Skjær et par poteter i store biter, et par gullrøtter i skiver og tørka aprikoser i små biter.

Tilsett grønnsakene, gjerne sammen med noen hviter bønner eller røde linser.

Kryddre med laurbærblader, kardemomme, muskatt og kanel.

La det hele koke sammen i ca en time - dess lengre dess bedre.

Server med ris

 

Ovnstekte grønnsaker med lam

Bruk en ildfast form eller langpanne.

Skrell og skjær rotgrønnsaker i båter eller staver. Hos oss er poteter, søtpoteter og gullerot selvskreven. I tillegg bruker jeg 1-2 ekstra, f.eks: kålrot, sellerirot, nepe, pastinakk, eller det du måtte finne i grønnsaksdisken.

Skjær kjøttet i mindre biter.

Legg alt i formen, sammen med finhakket og løk og paprika.

Sprinkle over litt olivenolje, og bland godt.

Krydre med salt og pepper, og det du måtte ha av krydder. Jeg bruker timian, Knorr kjøtt/grillkrydder og chilipulver.

Stek i ovnen på 200 grader i ca en halvtime, avhengig av hvor store biter du har. Skru gjerne ned varmen og la det godgjøre seg i ovnen en stund ekstra.

 

 

#sparetips #fårikål #middag #oppskrift #lammekjøtt #rotgrønnsaker

Skrevet 26.09.2013. Ligger i kategorien Sparetips. 0 kommentarer
2

Her kommer Sparetips nr 2: Lag hjemmelaget!

Som en del av spareprosjektet i heimen har jeg begynt å lage hjemmelaget musli og bake hjemmebakt brød. Prisen blir bare en brøkdel av det du må betale i butikken, det smaker mye bedre og er mye sunnere. Dessuten er det faktisk ganske raskt og enkelt også. Så hvorfor ikke, liksom?

Jeg har aldri hatt tålmodighet til å bruke desilitermål og vekt og andre sånne dikkedarier, så oppskriftene mine ser omtrent sånn ut:

 

Musli

  • Hakkede mandler (Mye!)
  • Havregryn
  • Solsikkefrø
  • Bittelitt knuste linfrø
  • Ca en dl honning

Stek det hele i stekepannen, mens du rører hele tiden. Pass på at det ikke blir brent i bunnen! Når havregrynene har "krøllet seg sammen" og begynt å bli en anelse gyldne, er det ferdig. Avkjøl.

Deilig med tyrkiskk youghurt og bittelitt honning!

Brød

  • Omtrent like mengder med sammalt hvete, rug, og vanlig hvetemel.
  • En desj solsikkefrø
  • Littegrann knuste linfrø
  • En og en halv pakke gjær
  • Ei klype salt

Bland alt det tørre, og lag en stor grop i midten.

Fyll gropen med lunket vann og raust med olivenolje.

Rør det sammen. Det bør være så mye vann at deigen er litt for klissete når alt er blandet.

Kna inn litt hvetemel til deigen er passe (den bør fortsatt være litt klissete). Klapp litt hvetemel over overflaten, og sett til heving i en time.

Fordel deigen i 1-2 brødformer, og la dem etterheve i 30-40 minutter til.

Stek på 220 grader i ca 40 minutter, eller til lukten av nystekt brød fyller huset.

Høres kanskje tidkrevende ut, men hver operasjon tar bare et par minutter - resten gjør seg av seg selv mens du kan gjøre andre ting.

 

 
Brød til heving.

 

 

#sparetips #hjemmelaget #oppskrift #brød #musli #økonomi

Skrevet 12.09.2013. Ligger i kategorien Sparetips. 2 kommentarer
Sunniva Lykke

Jeg er ei 34 år gammel jente, gift med Mannen og mamma til verdens vakreste Thea som ble født juli 2013. Her skriver jeg om hverdagens små og store gleder, bekymringer, tanker, håp og drømmer. Velkommen til bloggen min!

hits