6

Tenkte jeg skulle ta opp et tema som det gjerne er litt flaut å snakke om; nemlig tilstanden "der nede" og problemer med sex etter fødselen.

I går kveld prøvde vi oss på den første kosestunden. Før på dagen hadde vi undersøkt terrenget der nede, for å se hvordan tilstanden er. Det første jeg la merke til, er at det kjennes ut som låvedøra står på vidt gap: Dessuten kan jeg kjenne ei stripe, eller en kant, der som jeg ble klipt. Og på ansiktsutrykket til mannen min å dømme, ser det hele ikke så veldig pent ut. Men det gjorde ikke noe vondt med berøring og virket som alt hadde grodd greit, så vi friskmeldte området.

Jeg la meg som vanlig med Thea om kvelden. Men når hun hadde sovnet, kom mannen min og førte meg ut av dobbeltsenga. Vi utstyrte oss med olje og glidemiddel, og la oss til rette på et teppe på stueulvet,som to fnisende tenåringer. Det hele var faktisk temmelig romantisk og koselig! Helt til han skulle inn - det var nemlig kjempe vondt! Som å bli spiddet av en kniv! Vi klarte rett og slett ikke gjennomføre det, og måtte bare stoppe. Kjempe nedtur! Dessuten ble jeg kjempe bekymra. Er det sånn sengekosen kommer til å bli fremover? Er jeg ødelagt for alltid der nede?

Har lest litt på nettet om dette etterpå. Og det virker som veldig mange som har blitt klippet/sydd sliter med arrvev og lite elastisitet i skjedeåpningen i tiden etter  fødselen, som gjør at det gjør vondt med sex i mange måneder etterpå. De gode nyhetene er at det blir bedre etterhvert. Mange sier det kjennes som normalt igjen etter 4-6 mnd, og nesten alle sier det har blitt fint med sex igjen innen ett år. 

Det som er rart, er at all informasjonen jeg finner om dette, er på diverse forum hvor nybakte mødre deler sine erfaringer. Ingen av jordmødrene eller legene som skriver om sex etter fødselen på diverse nettsider jeg har kommet over nevner dette med ett ord. Er ikke det merkelig? Når det er et problem tydeligvis veldig mange opplever? Jeg skulle gjerne funnet litt profesjonelle råd; bør jeg massere eller tøye i arrvevet for å gjøre det mer elastisk? Smør noen kremer på? Er beste medisinen å bare ta området i bruk igjen, selv om det gjør vondt i starten? Eller bør det hele seg selv i ro og fred?

Enn så lenge har vi blitt enige om ihvertfall vente til fastlegen min har tatt en kikk pådet på 6-ukerskontrollen. Den blir ikke før i uke 9, så vi må smøre oss med tålmodighet litt til!

 

 

#sex #fødsel #episiotomi #mammablogg

Skrevet 31.08.2013. Ligger i kategorien Mamma. 6 kommentarer
2

Har du hørt om mongolsk flekk noen gang? Det hadde ikke jeg. Før vi var på helsestasjonen i går. 6 ukerskontrollen viste seg å være en ganske overfladisk legeundersøkelse; han målte henne, sjekket kjertlene hennes, bøyde litt på hoftene, og opplyste meg om at jeg har en frisk og fin baby. Men jeg ser hun har en flekk her, sier han, og peker på øverst i rumpesprekken hennes. Av en eller annen grunn følte jeg umiddelbart behov for å forsikre om at den alltid har vært der - han trodde vel ikke at vi ikke vasket henne godt nok, eller har påført henne denne flekken på noen måte..? En mongolsk flekk kaller vi det der, sier han, og så sier han ikke noe mer om det.

Jeg har jo sett at hun har et litt mørkere område der, men har liksom ikke tenkt noe mer over det - trodde det var slik hos alle babyer. Men plutselig hadde altså flekken en diagnose - og jeg måtte hjem og google. Og det viste seg jo at jeg hadde rett - der er faktisk sånn hos alle barn. Nesten alle i alle fall. Bare ikke hos etnisk norske barn. Ca 70-90% av afrikanske og asiatiske barn er vistnok født med dette. Det er en blågrå eller mørkebrun flekk på rumpa eller ryggen, som skyldes at pigmentene sitter litt dypere ned i huden akkurat der. Det er helt ufarlig, gir ikke noe ubehag, og forsvinner vanligvis av seg selv innen barnet er fire år.

Problemet er at veldig mange som jobber i helsevesen, barnehager og barnevern i vår "hvite" del av verden ikke vet hva dette er, og forveksler det med blåmerker. På nettet kan du lese flere hjerteskjærende historier om hvordan små barn har blitt tatt fra foreldrene og plassert i beredskapshjem på grunn av mishandling, før det etterhvert har kommet frem at "blåmerkene" viste seg være mongolske flekker.

Derfor blir det faktisk anbefalt at man får en legeattest på at barnet har et slikt fødselsmerke, slik at man har bevis klart til en eventuell barnevernssak. Og man bør alltid opplyse om at barnet har dette når hun begynner i en ny barnehage eller lignende, slik at de ikke sender inn bekymringsmelding.

For meg virker det ganske hysterisk å måtte ha legeerklæring på at babyen min har et fødselsmerke som 90% av alle afrikanske barn er født med, for å unngå at vi skal bli mistenkt for barnemishandling. Samtidig kan jeg ikke tenke meg noe verre enn at vi skulle få en slik mistanke hengende over oss. Jeg er i alle fall veldigglad for at legen gjorde meg oppmerksom på det! For nå vet jeg hva jeg skal svare om noen spør!

Du kan lese mer om mongolsk flekk HER og HER.Har barnet ditt mongolsk flekk?

Har dere i så fall tatt noen forhåndsregler for å unngå misforståelser?

 

 

#helsestasjon #6ukerskontroll #mongolskflekk #mammablogg

 

Skrevet 30.08.2013. Ligger i kategorien Mamma. 2 kommentarer
0Lykken er å komme in til en baby som akkurat har våknet om morgenen, og se hvordan hun lyser opp i et kjempe digert smil når hun får se meg. Godjenta til mamma!

Idag skal vi på 6-ukers kontroll på helsestasjonen. Tror helsesøster gikk litt surr i ukene, for vi får alle kontrollene 1-2 uker for seint.. Men det betyr vel ingenting!

 

 

#lykke #kjærlighet #helsestasjon #mammablogg

Skrevet 29.08.2013. Ligger i kategorien Mamma. 0 kommentarer
0I dag har jeg brukt stemmeretten min. Syns det er genialt med disse forhånsstemme-kontainerne de har satt opp rundtomkring - så lettvint og enkelt. Selv om jeg er helt sikker på hvilket parti som passer best med de tingene jeg syns er viktig, hadde jeg faktisk litt kvaler med hva jeg skulle stemme likevel. Vil jo ikke at min stemme skal bidra til en frp-regjering heller. Men siden det ser ut til at det blir regjeringsskifte uansett, er vell det beste jeg kan gjøre å bidra tiil at den regjeringen blir mest mulig turkis (eller hvilken farge blir det egentlig når man blander lyseblått med gult og grønt??) og minst mulig mørkeblå. Drømmen min er at SV Krf og Rødt gikk i regjering sammen, men det skjer vell neppe i dette århundre...

Har du bestemt deg for hva du skal stemme?

Skrevet 27.08.2013. Ligger i kategorien Mamma. 0 kommentarer
6Mannen min var ikke helt fornøyd med ukesmenyen sist uke, han syns det var for mye smakløs norsk mat. Så i dag har vi satt oss ned sammen og bestemt menyen for neste uke. Ideen er å velge retter som passer sammen, slik at råvarene blir brukt opp etterhvert og det blir minst mulig svinn. Har dere noen ideer til sunne, enkle og rimelige middager?

 

 

#ukesmeny #middag #oppskrifter

Skrevet 26.08.2013. Ligger i kategorien Oppskrifter. 6 kommentarer
3I dag er jeg slitenmamma. Helga begynte fantastisk, med pilnik i Frognerparken med venner. Thea var eksemplarisk og sov seg gjennom sin første piknik som et riktig mønsterbarn. Men der stoppet det. Fra lørdag ettermiddag har hun sutra kontinuerlig. Og hengt ved puppen. Kontinuerlig. Jeg mener, mer enn vanlig. Og det er ganske mye. Om natta klamrer hun seg til meg med begge hender de få gangene hun slipper puppen. Helgens store pustepause var de fem minuttene jeg brukte på å skifte sengetøy, mens mannen gjorde alle mulige akrobatiske kunster for å få henne fra å grine. Trodde han hadde fått så god teken på det, helt til han oppdaget at det var TVen og ikke han som trollbandt henne. Åkke som - deilige fem minutter!

Skrevet 25.08.2013. Ligger i kategorien Mamma. 3 kommentarer
2

Idebank for småbarsforeldre har et fint spørsmål på Facebooksida si: Hvis du var statsminister for en dag, og kunne gjennomføre èn forbedring for småbarnsforeldre, hva ville du ha gjort da?


Jeg stiller spørsmålet videre til deg:

Hva ville du gjort?

Og hvilket part syns du gjør mest  for småbarnsforeldre?

 

Idebank for småbarnsforeldre er forresten en kjempe morsom Facebookside, med mange kreative tips til ting man kan gjøre sammen med barna. Lik den gjerne!

 

 

#valg #idebankforsmåbarnsforeldre #småbarnsforeldre #mammablogg

Skrevet 23.08.2013. Ligger i kategorien Mamma. 2 kommentarer
0

Jeg har rett og slett startet en ny blogg! Ikke fordi jeg tenker å legge ned denne bloggen. Men siden dette etterhvert har blitt en litt utpreget mammablogg har jeg lyst til å ha en annen blogg også, som er helt annerledes og handler om helt andre ting, Stikk gjerne innom den og se: http://wordoftheday.blogg.no/.

Skrevet 21.08.2013. Ligger i kategorien Blogg. 0 kommentarer
0Jeg tror et barns personlighet og selvbilde blir formet av menneskene rundt det allerede fra den dagen han eller hun blir født.

Hvilke merker setter vi i små barnesinn?

 

 

#baby #blankearkogfargeblyantertell #mammablogg

Skrevet 21.08.2013. Ligger i kategorien Mamma. 0 kommentarer
3

 


Natt til i går var ganske forferdelig. Thea sovna ikke før fire, og etter at puppen var tom sånn i totiden, skrek hun ca nonstop. I tretiden fant pappaen det for godt å fortelle meg at det var min skyld at babyen ikke sover, fordi jeg ikke legger meg tidlig nok med henne om kvelden. Genialt tidspunkt å ta den diskusjonen! Men i alle fall; det førte til handling, og vi har nå blitt enige om faste rutiner for leggetiden hennes.

Bedtime liturgy:

 • Begynn kl 22.30
 • Gi henne et bad
 • Ta på pysjamas
 • Amme og kose (men ikke så lenge at hun sovner!)
 • Legge henne i senga
 • Si: "Nå skal du sove."
 • Synge nattasangen (vi har valgt Velsignelsen som nattasang)
 • Si "Mamma er glad i deg." og "Pappa er glad i deg."
 • Gi henne et godnattakyss
 • Si "God natt og sov godt".

 

Nå i starten legger vi henne i vår seng, og jeg (puppen) legger meg samtidig med henne, slik at hun sovner ved puppen. Men planen er at etterhvert som hun blir vant til at disse tingene betyr at hun skal sove, skal vi begynne å legge henne i sin egen seng. Deretter skal vi begynne å legge henne 15 minutter tidligere hver kveld, til hun legger seg kl 19 som andre barn...

Tror dere det kommer til å funke?

Synger dere nattasang for barna deres? I så fall hvilken sang bruker dere?

 

 

#sove #baby #leggerutiner #nattasang "mammablogg

Skrevet 20.08.2013. Ligger i kategorien Mamma. 3 kommentarer
0

Thea og mamma våger seg ut på stadig større eventyr.. Denne gangen gikk turen til Storosenteret og Theas første skikkelige shoppingtur.

Var ganske spent på hvordan det skulle gå. Men Thea trengte nye klær og jeg trengte en bytur, så vi kastet oss ut i det. Og det gikk faktisk bra! Så fort vi gikk ut døra, roet hun seg i vogna, småklynket litt på sin første tbanetur, men sovnet fort igjen, og småsov seg gjennom den ene butikken etter den andre helt til jeg hadde gjort unna de fleste ærendene mine. Men intet tre vokser som kjent inn i himmelen, og før eller siden mister en baby tålmodigheten. Denne babyen mistet tålmodigheten sånn ca på Clas Olson...

Også denne gangen roet hun seg litt når jeg satte henne i bæreselen. Men etter 10-15 minutter vr det full alarm igjen. Og da snakker jeg ikke en liten, puslete bilalarm, nei, full flysirene! Heldigvis hadde jeg allerede satt nesen mot tbanen igjen. Og her må jeg komme med en liten observasjon: da jeg gikk gravid, var folk veldig høfflige og flinke til å reise seg slik at jeg fikk sitte, uansett om det var nødvendig eller ikke. Men når jeg kommer med en krakilsk liten baby og har desperat behov for et sted å sitte ned for å trøste og amme - da er det ingen som gadder å flytte rompa si sånn at jeg får plass på benken. Det er jeg trenger at folk reiser seg for meg! Heldigvis kom tbanen raskt, og Thea roet seg igjen så fort hun fikk litt trøstepupp.

Vet ikke helt hvorfor hun ikke ville sitte lenger i bæreselen i dag. Kanskje jeg hadde knyttt den litt klønete, sånn at hun ikke satt godt? Eller kanskje hun bare hadde nådd grensen for hvor store eventyr en liten baby kan takle på en dag, Jeg er uansett kjempefornøyd og aldri så lite stolt over at vi klarte det! Det ble ikke tid til kafe og dilldall, men jeg rakk faktisk innom mange butikker, og fikk kjøpt mye pent tøy til Thea!

Skrevet 19.08.2013. Ligger i kategorien Mamma. 0 kommentarer
0


Noe som frister?

Veldig spent på om vi klarer å holde oss til planen!

 

#ukesmeny

Skrevet 19.08.2013. Ligger i kategorien Oppskrifter. 0 kommentarer
6

Når jeg ser på denne utrolig nydelige, perfekte, uskyldige babyen min, så er det bare hjerteskjærende å tenke på at noen skal kunne såre henne eller være slemme mot henne på noen måte. Hvordan skal vi kunne beskytte henne mot all ondskapen i verden? Mobbing, utestengelse, baksnakking, kjærlighetssorg, rasisme, uvitenhet, stygge kommentarer.... Hun er så ny i verden - troskyldig, tillisfull, og tilsynelatende sikker på at hun vil bli møtt med kjærlighet. Noen ganger får jeg tårer i øynene ved tanken på at noen skal komme til å ta fra henne dette.

Samtidg gir kjærligheten jeg føler for Thea meg et nytt perspektiv på de tingene vi ser på nyhetene. Jeg ser for meg bilder fra hungerskatstrofer, av mødre med utsultede, radmagre babyer i armene, og tenker på hvor fortvilende jeg syns det er de kveldene jeg føler jeg ikke har nok melk til henne. Hvor uendelig vondt må det ikke være for disse mødrene å oppleve at de ikke har mat å gi barna sine, dag etter dag, helt til skrikene stilner, og babyen dør henn... Disse mødrene elsker babyen sin akkurat like høyt som jeg elsker Thea! I går var det bilde i VG av en liten baby som var brent til døde i sammenstøtene i Egypt. Lurer på hvordan mammaen hans eller hennes har det i dag...?

Jeg vet ikke helt om jeg klarer helt å forklare det jeg tenker. Men tror poenget mitt er noe sånt som at jeg har oppdaget at overveldende kjærlighet og angst går litt hånd i hånd. Jeg vil så gjerne at hun skal få oppleve bare godhet, kjærlighet, omtanke og glede resten av livet.

Men sånn er det vell kanskje ikke her i verden...?


(Bilde fra photobucket.com)

 

Noen som forstår hva jeg mener?

 

#kjærlighet #morskjærlighet #baby #mammablogg

 

Skrevet 18.08.2013. Ligger i kategorien Mamma. 6 kommentarer
0

Jeg hater å kaste mat! Alt for ofte blir kjøleskap fullt av ting som ikke passer sammen, mat som blir "glemt" og godsaker som ender i søpla. Derfor begynner jeg et nytt og bedre middagsplanleggingsliv med ukesmeny. For å inspirere meg selv har jeg laget en meny for uka som snart er ferdig. Kanskje det kan være til inspirasjon for noen andre også? 

På mandag kommer ny meny for uken som kommer.
#ukesmeny

Skrevet 17.08.2013. Ligger i kategorien Mamma. 0 kommentarer
6

Hvis du var på Colosseum i dag og hørte en skrikende baby, så var det sikkert meg og Thea...

I dag har vi nemlig vært på shopping. I starten var hun blid og fornøyd, og låg og pludrer med meg i vogna. Helt til vi gikk inn dørene på kjøpesenteret. Da begynte hun å grine - en grinining som raskt gikk over i hyling. Gode lunger har hun i alle fall - det skal hun ha!

Men denne gangen hadde jeg et ess i erme - trodde jeg. Drog frem meitaien, og hipsa henne halvrutinert inn i bæreselen. Hylingen stoppa.... I ganske nøyaktig 2 minutter. Så begynte hun å grine igjen. Her måtte det nok pupp til! Men benken ved heisen var borte - krise! Og på benken ved meny satt en småbarnsfamilie og spiste is. Uerfaren mamma ser seg rådvill rundt, skrikene fra vogna blir høyere og høyere, blikkene fra forbipaserende skarpere og skarpere, og mamma mer og mer desperat. Til slutt spurte jeg dama på bakeriet om jeg fikk låne en stol til å amme hos dem. Snille bakeriet! Puh, krise avblåst! (Men det syntes kanskje ikke de fine gamle damene som fikk en hylende baby ved siden av seg mens de spiste tebrødet sitt...)

Thea sovna blid og fornøyd ved puppen, og jeg var klar for ny dyst. La henne forsiktig ned i vogna igjen - og VRÆÆÆL! Denne gangen bestemte jeg meg for å ignorere det, og satte nasen raskt og målbevisst mot fiskedisken på meny. Men hylingen ble bare verre og verre, blikkene og kommentarene flere og flere - og vi hadde fortsatt minst 20 minutters vei hjem. Dette kunne jo ikke fortsette. Igjen tok jeg frem meitaien, litt mindre optimistisk enn sist gang, fikk hipsa henne på plass, vugga litt på kroppen, og så vips - etter to sekunder - sov hun! Fantastisk! Jeg fikk handle alt jeg skulle, og hun sov hele tiden, hele veien hjem. Rakk til og med innom en interiørbutikk på veien, som en ekstra bonus.

Følte meg ganske stolt da jeg rusla hjemover med babyen på magen - jeg fikk det faktisk til!

Nå er jeg offisielt en bære, og skal aldri mer gå ut dørene uten en bæresele i veska!

Skrevet 17.08.2013. Ligger i kategorien Mamma. 6 kommentarer
2

Det er en ting jeg ønsker meg mer enn noe annet i hele verden.

En ting, som kan forandre hverdagen min radikalt.

Redde ekteskapet vårt fra utallige meningsløse krangler.

Spare meg (og ikke minst mannen min!) fra tonnevis med frustrasjon:


En OPPVASKEMASKIN!!

Kjøkkenet der vi bor er fra 1930-tallet, og opplegg for vaskemaskin er utopisk. I mens hoper oppvasken hoper seg opp i høye stabler som truer med å ta over universet. Trodde liksom at  når jeg gikk ut i permisjon og bare skulle være hjemme hele dagen, så ville jeg få allverdens tid til å være superhusmor og holde kjøkkenet strøkent, men tror aldri oppvaskstabelen har vært høyere. Gjett om jeg har lyst til å flytte!

Plutselig kjenner jeg at jeg lengter litt tilbake til Afrika.Hadde egentlig bestemt meg for at jeg ikke ville tilbake ditt. Men, tenk deg å komme hjem fra jobb til nyvaska hus og strøken kjøkkenbenk hver dag! Når jeg tenker etter, så må jo det være toppen av lykke!

Om jeg noen gang får råd skal jeg definitivt ansette hushjelp i Norge også!

Men i mellomtiden nøyer jeg meg med å drømme om oppvaskemasin...

 

 

#superhusmor #ønskedrøm #hushjelp

Skrevet 16.08.2013. Ligger i kategorien Mamma. 2 kommentarer
3

Sist uke hadde jeg besøk av ei venninne som skulle lære meg å bære Thea i bæresele. Prøvde ut både elastisk sjal, bæreslynge og meitai. De to første ble absolutt ikke akseptert av prinsessa, men i meitaien roet hun seg en stund. Når venninna mi knyttet den, vell og merke. Når jeg skulle gjøre noen klønete forsøk på egen hånd derimot, ble det full krise hver gang. Heldigvis fortsatte jeg å øve - for i dag funket det! Hun slo seg til ro i meitaien i over en halvtime, mens jeg gjorde husarbeid.

Utrolig deilig - føles som om å få enda en liten bit av friheten tilbake. Hvis denne suksessen fortsetter, kan vi kanskje våge oss på en tur til kjøpesenteret for å se etter klær i str 56 neste uke. Store jenta mi!

 


(Bilde fra parentsfavorite.com)

 

#meitai #bære #frihet #suksess

Skrevet 15.08.2013. Ligger i kategorien Mamma. 3 kommentarer
14

De aller fleste har forståelse for at man har puppen ute mens man ammer, selv om man er ute blant folk. Men det er ikke sikkert alle føler det er like naturlig at jeg har puppen ute når de møter meg på gata med babyen i vogna...? Åjoda, det har skjedd!

Her hjemme har jeg stort sett gått med begge puppene ute siden Thea ble født, ganske enkelt fordi det er ukomfortabelt med klær mot de såre brystvortene. men det har tydeligvis gjort meg så komfortabel med å gå med hele puppestellet på display, at jeg glemmer å pakke inn godsakene når jeg er ute blant folk. Sitter på kafé, ammer Thea, løfter henne opp for en rap, legger henne ned i vogna igjen, tar en bit av croissanten, prater med venninna mi - og vups, kommer jeg på å putte puppen innenfor klærne og knappe igjen knappene igjen.

Så, om du skulle møte en nybakt mor med puppen ute, så vil jeg bare si: ha overbærenhet med henne og lat som ingen ting! Hun har rett og slett bare glemt at puppen er noe mer enn en melkekartong.....

 (Bilde fra photosight.org)

 

#pupp #flaut #ammetåka #amming #mammablogg

Skrevet 14.08.2013. Ligger i kategorien Mamma. 14 kommentarer
1

Babytiden går så fort - jeg syns det var i går vi kom hjem fra sykehuset med henne, og nå er hun allerede stor jente. For å holde fast på de gyldne øyeblikkene, tenkte jeg vil skrive litt hver måned om hvordan Thea vokser og utvikler seg. Nå er jeg strengt tatt litt på etterskudd, for Thea fyllte 1 måned allerede sist uke (Hjelp - hvor blir dagene av???), men her kommer i alle fall førtste månedsoppdatering:

Thea kan:

 • Feste blikket. Hun fester blikket på oss, Gordon Ramsey på TVen, uroen på stellebordet, leken på gulvet, eller hva som helst som måtte være i nærheten. Og innimellom ser det ut som hun stirrer veldig undersøkende på noe ut i løse luften også...
 • Smile. I starten trodde vi det bare var luft i magen - veldig søtt, men ikke et ordentlig smil. Etterhvert skjønte vi at hun faktisk smiler til oss! Og nå smiler hun mye, særlig når hun ser på meg og pappaen, eller uroen på stellebordet.
 • "Snakke". Hun lager godlyd og prøver helt klart å kommunsere med oss, når vi ser henne inn i øynene. Dette begynte hun særlig med rundt den dagen hun ble fire uker.
 • Løfte hodet. Helt fra den dagen hun ble født, har hun løftet hodet når hun ligger på brystet mitt. Vi har ikke vært så flinke til å øve på å ligge på magen enda, men hun kan også løfte hodet når hun ligger på gulvet - det er bare ikke alltid hun har lyst!
 • Snu seg fra rygg til mage. Vell, hun kan ikke akkurat rulle rundt akkurat når hun vil enda, men jeg har funnet henne et helt annet sted i senga enn der jeg la henne - og på ett eller annet hvis må hun jo ha komt dit. Jeg har også funnet henne på magen, selv om jeg selvsagt la henne ned på ryggen.

 

Thea liker:

 • Pupp! Hun elsker pupp! Hele tiden! Om hun ikke er sulten, så vil hun i alle fall kjenne varmen fra puppen ved ansiktet, og helst holde fast i den med begge hender, for å være sikker på at den ikke forsvinner.
 • Uroen over stellebordet. Ingenting får henne stille når hun gråter som denne (bortsett fra pupp da!), og ingenting får henne til å smile som denne.
 • Pappaen sin. Hun elsker når pappaen prater og duller med henne.

 

Hun spiser:

 • Mammas melk. Hele tiden. På dagtid går det skjelden mer enn en halvtime mellom hver gang hun forlanger påfyll. Og når hun har økedøgn kan hun gjerne suge på puppen 3-4 timer i strekk. Uten pause. Stakkars puppene mine...

 

Hun sover:

 • Om natta, men ikke om dagen. Helt i fra starten av har hun sovet godt fra midnatt, og til 10-tiden om morgenen. Riktignok får hun vanligvis pupp 2-3 ganger i løpet av natta, men siden vi sover sammen, får hun puppen uten at noen av oss trenger å våkne ordentlig. På dagen derimot, vil hun vanligvis ikke sove uten at hun får ligge ved puppen min (slik hun er vant til om natta). Hun sovner ofte når jeg mater henne, men når jeg legger henne ned, våkner hun vanligvis etter 3-4 minutter. Derfor får hun ofte ikke mer enn 2-3 timer søvn tilsammen fra hun står opp om morgenen til hun legger seg igjen ved midnatt.

 

Hun sier:

 • Øøøøø! Med et stort smil!

 

Vekt:

 • 3650g

 

#månedsoppdatering

Skrevet 14.08.2013. Ligger i kategorien Mamma. 1 kommentar
2

Jeg syns fortsatt det er litt styrete å ta Thea med ut, særlig når vi skal rekke noe spesielt. Vet liksom aldri når hun begynner å hylskrike - og da er det bare pupp som hjelper. På vei til butikken og der vi pleier å gå tur, har vi faste ammebenker langs veien hvor jeg vet jeg kan stoppe hvis det er behov - bare med 2-300meter i mellom. Og dersom hun ikke roer seg i vogna i hele tatt, kan vi jo alltids bare snu og gå hjem igjen. Det er jo ikke like enkelt når vi faktisk skal rekke en avtale. Dessuten ligger Helsestasjonen i et område hvor jeg er totalt ukjent - og dermed ikke har kontroll på potensielle ammebenker. Så alt i alt var jeg litt spent på den første kontrollen

Thea hadde dessuten økedøgn i går, og smatta krakilsk på puppen hele kvelden, til hun endelig sovna kl 2 i natt. Så i dag tidlig sov hun selvsagt som ein stein da jeg måtte vekke henne for at vi skulle rekke timen på Helsestasjonen. Følte meg som verdens slemmeste mamma som rev henne ut av det søte drømmeland. Heldigvis lot hun seg ikke prege av den brutale starten på dagen, og viste seg fra sin aller beste perlehumørside hele veien. Trengte ikke stoppe og trøsteamme en eneste gang på den 45 min lange spaserturen - det tror jeg er ny rekord!

Siden jeg aldri har vært på en helsestasjon før i hele mitt liv, lurte jeg litt på hvordan det hele funket også. Første hint om den lokale kulturen, fikk jeg ved inngangsdøra, hvor det overraskende nok stod plakat om at barnevognen måtte parkeres. Hm, igjen måtte jeg rykke den lille vennen min ut av drømmeland og ta henne opp av vogna. Godt fornøyd med at jeg klarte å balansere både en halvsovende baby og stelleveske med meg innover i korridoren, fikk jeg overraskelse nummer to: skostativ og skilt om å sette fra seg skoene her. Forsåvidt logisk nok, med babyer krabbende rundt inne på venterommet. Men det er neimen ikke lett å holde en sovende baby + stelleveske, mens man balanserer på en fot og prøver å få av seg sko med snøring. Hvordan gjør egentlig alle mødrene dette??? Og hvorfor finnes det ikke en sofa ved siden av skostativet hvor man kan sette seg, evt legge i fra seg babyen et sekund? Nåvell, jeg klarte det, uten å miste babyen i gulvet - hurra!

Vell inne på venterommet var jeg lettet over å se en stellebenk med vekt. Da vi hadde hjemmebesøk fra helsesøster sa hun nemlig at vi måtte komme 20 minutter før avtalen, for å veie henne før hver kontroll. Hadde lurt litt på hvor jeg skulle veierommet - men det slapp jeg jo når den stod inne på venterommet. For tredje gang måtte jeg forstyrre prinsessa i hennes søte drømmer, for å bytte bleie og kle av henne alle klærne, slik at hun kunne veies i tråd med instruksjonene. Ikke greit å få en trang body over hodet når man er søvnig! Følte meg litt klønete når jeg skulle skifte på henne slik mens alle de andre foreldrene såg på.. Syntes de at jeg gjorde det riktig? Og er det egentlig sosialt akseptabelt å legge den brukte bleien i søppelbøtten ved siden av vekten? Jeg nølte, men tok sjansen på det! Det store spenningsmomentet var selvsagt hva vekten viste, og jeg ble så fornøyd med resultatet; 750 gram siden hjemmebesøket. Det er jenta si det - alle timene ved puppen er ikke til ingen nytte!

Tiden gikk, og ingen helsesøster å se. 20 minutter på overtid hørte jeg en vellkjent buldring fra bleia. Og akkurat mens jeg holdt på å skifte tidenes bæsjebleie (igjen lurte jeg på om det er sosialt akseptabelt å skifte slike bæsjebleier inne på venterommet??), kom helsesøster og ropte oss inn. Nåvell, hvis hun lar prinsessa vente i 20 minutter, får hun finne seg i å vente et par minutter på prinsessa også!

Helssøsteren vi skal gå til viste seg å være kjempe hyggelig og avslappa, uten å være overkoselig. Selv om hun som var på hjemmebesøk var veldig koselig, tror jeg at jeg kommer til å trives enda bedre med denne. Selve kontrollen var ikke store greiene; hun noterte vekten, målte hodet, sjekket reflekser og om hun kunne holde hodet, og var veldig imponert over hvor mye hun smilte og "snakket". Dessuten snakket vi litt om hvordan det går med ammingen.

Siden mannen min har Hepatitt, ble vi enige om at Thea like godt kunne få første dose av hepatittvaksinen med en gang. Litt skummelt å holde prinsessa fast på fanget, mens noen stikker en diger nål i låret hennes. Hun satte i et vanntro vræl, og hylte verre en jeg noen gang har hørt henne hyle før - i 10 sekunder. Så stappa jeg puppen i munnen hennes, og alt var greit igjen.

Mammahjertet pusta letta ut.

 

#helsestasjon #sthanshaugenhelsestasjon #helsesøster #vaksine #baby #mammablogg

 

Skrevet 12.08.2013. Ligger i kategorien Mamma. 2 kommentarer
1

De siste par dagene har vi virkelig lagt merke til at Thea begynner å bli "voksen". Hun er mye mer våken, oppmerksom og nysgjerrig på ting rundt seg. Derfor var dette et perfekt tidspunkt å kjøpe gymmatte til henne. Vi fant denne matten på xxl:Rosa og fin, og uten giftstoffer, til 399 kr.  Jeg hadde ikke lest detaljene så nøye, så fikk litt sjokk når den ble levert, og jeg oppdaget at den er gedigen! Men rent bortsett fra at vi strengt tatt ikke har plass, er det egentlig ganske praktisk, særlig når hun skal begynne å rulle og sitte og sånn.

Best av alt; Thea elsker den! Hun kan ligge der i evigheter (som i baby-perspektiv betyr sånn ca 5-10 minutter), og bare se seg rundt, studere lekene sine og sparke med beina. Ekstra stas blir det når pappaen legger seg ned sammen med henne - da glimter hun til med både et smil og litt babybabling - to andre nyvinninger som har skjedd de siste par dagene. Fantastisk å se hvordan hun utvikler seg!

Og for meg som har hatt henne i armene mine mer eller mindre konstant siden hun ble født, er det også fantastisk at hun godtar å bli lagt ned noen minutter. Som en ny verden for oss begge, rett og slett!

Vi har tenkt å kjøpe en babygym som hun kan bruke på matta også - og har sett oss ut denne fra Fisher-pricetil 279kr  på babyshop.no:Valgte akkurat denne mest fordi den er liten og sammenleggbar, men syns det virker som den har ganske pene farger og morsomme leker også. Men tror du ikke at de tar 199kr i fraktgebyr? Hva er det for noe, liksom?! Gleder meg i alle fall til Thea får den - tror hun kommer til å bli kjempe fasinert!

 

#lekematte #gymmatte #babygym #fishherprice #babyshop #baby

 

 

Skrevet 06.08.2013. Ligger i kategorien Mamma. 1 kommentar
11

Det finnes mange slags mammaer. Du har kanskje lagt merke til dem; på bussen, på kafe, i familieselskaper og ikke minst her på bloggen.

Kanskje du kjenner igjen noen av disse typene?

Først har vi:

Always-on-the-run-med-latte-i-hånden-mamma(thepositphotos.com)

Dette en en ekte mammy in high heals, som bruker halvtime på å perfeksjonere sminken før hun kan gå ut på trilletur (for at bildet fra turen skal funke som illustrasjon til dagen outfit-innlegg, så klart!), og tror at Uniteds Bakeries er et tilbud fra Helsestasjonen til nybakte mødre.


Økologisk-ull-med-naturlig-lanolin-mamma(Bilde fra mommalicious.ca)

Økologisk-ull-med-naturlig-lanolin-mammaen (eller økologisk-hva-som-helst, i grunn), insisterer på å kun bruke lilla bæresjal i håndvevd babums fra Himalaya, jobber som frivillig hos Ammehjelpen,  og ville heller dødd enn å gi ungen et glass med Nestle middagsglass.


Superpedagog-mamma(Bilde fra talkingtalk.co.za)

Superpedagog-mammaen er superergjerrig på babyens vegne, og overbevist om at arvingen med de riktige pedogigiske virkemidlene vil lære å lese lenge før hun får den første tanna. Dette er den type mammaer som instrurerer barnehagepersonellet å øve på franske verb med barnet minst tre ganger for dagen, og ikke kan skjønne hvorfor barnehagen ikke vil ta i bruk de nyeste pedagogiske dataspillene på småbarnsavdelingen.

 

Sliten mamma


(picturesof.net)

Slitenmamma er den ekte mammaen, som er for sliten til å tenke på fasaden og hva som er chic, trendy og politisk korrekt. Slitenmammaen har ikke tanker for kaffe latte og babyoutfits i økologisk bambus, men bare gjør sitt beste for å komme gjennom dagen og drømmer om en god natts søvn. Eller i det minste et par timer....


Perfekt-i-Pastell-mamma


(bigstockphoto.com)

Er slitenmammaens rake motsetning. Perfekt-i-pastell-mammaen ser nemlig aldri sliten ut, har aldri spor av gulp på blusen eller ringer under øynene. Hun er PERFEKT. Har et perfekt hus, perfekte barn, og perfekte cupcakes. I pastellfarger. Selvsagt.

 

Sporty mamma(Bilde fra fitkit.me)

Sportymamma begynner å trene bort gravidmagen før hun har komt ut fra føden, tror barnevognen er et nytt apparat for å gjøre joggeturene mer effektive, og satser på å ha bikinifiguren klar innen ei uke.


Fotformsko mamma

 Fotformskomamma lar seg ikke vippe av pinnen av skiftende trender og siste forbrukerrapport om beste babyutstyr. Hun holder seg til gode råd fra mamma, har beina godt planta på jorden, og bruker arvet barnevogn fra 70-tallet - den funker jo fortsatt!

 

1000-baller-i-luften-og-rekker-alt-mamma

(Bilde fra ahotmama.com)

 Supermamma, superkone, superkvinne, supervenninne, superkollega. Og toppblogger, selvsagt.  Trenger jeg si mer...?

 

Det finnes mange slags mammaer - og de er alle like fantastiske på sitt vis.

Kjenner du igjen noen av disse mammatypene?

Hvilken mammatype er du?

 

 

#mamma #supermamma ##mammablogg

Skrevet 05.08.2013. Ligger i kategorien Mamma. 11 kommentarer
7

Jeg vet jo at mammablogger egentlig skal handle om  søte babyoutfits, pastellfarga cupcakes og  barneromsinteriør. Men det eneste jeg har hatt i hodet siden jeg ble mamma er amming, soving og besj (ikke nødvendigvis i den rekkefølgen).

Så, til alle dere lesere - og særlig til alle dere lesere som ikke er nybakte mødre - vil jeg bare beklage på det sterkeste at bloggen min for øyeblikket har blitt en mammablogg av det mer patetiske slaget.

I dag for eksempel, presterte den lille prinsessa å besje på stellebordet tre ganger før jeg rakk å få på ny bleie, og min første innskytelse var at "dette vil jeg skrive et blogginnlegg om". Men jeg klarte heldigvis å beherske meg, for tross alt innser jeg vel at ikke alle detaljer i min vidunderlige babys liv og leven er like interessante for omverden. Likevel, det er stort sett denslags det går i om dagen.

Så igjen, beklager tunnelsynet - jeg lover å komme sterkere tilbake, så snart jeg er ute av barseltidens vidunderlige tåkehav!

 

#mammablogg

Skrevet 04.08.2013. Ligger i kategorien Mamma. 7 kommentarer
3
Skrevet 04.08.2013. Ligger i kategorien Mamma. 3 kommentarer
2

I går kveld skrev jeg et skikkelig klageinnlegg om Thea som ikke ville sove. (Noen ganger hjelper det å klage litt altså!) Om gårsdagen var slitsom, har nemlig dagen i dag vært skikkelig bra. Nøkkelen var åpenbart å ikke stresse henne opp med å prøve legge henne i sin egen seng, men bare la henne sove med meg i fra starten av. Dermed slukna hun som et lys kl 22, og sov i 13 fantastiske timer - kun avbrutt av et par runder med amming og bleieskift, selvsagt. Dermed fkk vi alle en god natts søvn, og våkna uthvile og opplagte. (Vel, bortsett fra pappaen da, som ble forvist til sofaen igjen, stakkar!) Godfølelsen forplanta seg ut over hele dagen - vi klarte til og med gå på butikken uten at hun begynte å grine en eneste gang!

Så får i heller øve på leggerutinene en annen gang...

Skrevet 02.08.2013. Ligger i kategorien Mamma. 2 kommentarer
5

Ble så fornøyd med bildene jeg tok her om dagen, at jeg bestilte takkekort med en gang.

Valgte dette designet fra Optimalprint. Har aldri prøvd dem før, så håper kvaliteten er ok.

Syns i alle fall de hadde utrolig mange fine design!

 

 

 

#takkekort

Skrevet 02.08.2013. Ligger i kategorien Mamma. 5 kommentarer
11

I dag har vært en av de mer slitsomme dagene så langt i min nye tilværelse som melkemaskin, smokk og hodepute. Thea ville rett og slett ikke sove i går kveld. Var lysvåken hele kvelden, og først kl halv tre i natt, etter mange timer tett inntil mamma, fant hun roen. Man skulle tro at etter en sånn natt, ville hun trenge mye søvn på dagtid i dag. Mammaen lengta i hvertfall veldig etter å kunne ta seg en formiddagslur! Men neida... I hele dag har hun kun sovet 2-3 timer tilsammen - og bare i mine armer. Nå har hun endelig roet seg - i mamma og pappa sin seng. Håperr det varer lengre enn fem minutter denne gangen. For nå er mamma sliten! Men det er vel kanskje egentlig slik det er å ha en baby...?

 


Første gang Thea prøvde sin egen seng.

Ble ikke akkurat kjærlighet ved første blikk!

Skrevet 01.08.2013. Ligger i kategorien Mamma. 11 kommentarer
Sunniva Lykke

Jeg er ei 34 år gammel jente, gift med Mannen og mamma til verdens vakreste Thea som ble født juli 2013. Her skriver jeg om hverdagens små og store gleder, bekymringer, tanker, håp og drømmer. Velkommen til bloggen min!

hits